Big Data یا کلان داده
«کلان داده یا طبق مصوبه فرهنگستان مه داده داراییهای دادهایاند بسیار انبوه، پرشتاب و/یا گوناگون که نیاز به روشهای پردازشی تازهای دارند تا تصمیمگیری، بینش تازه و بهینگی پردازش پیشرفته را فراهم آورند». کلان داده یا بزرگ دادهها مسیر حرکت کسب و کار و فرایند چرخش کار در سازمانها را مشخص میکنند. در بزرگداده با دادههای متمایز و بزرگ که دائماً از لحاظ حجم، نرخ تولید داده و تنوع در حال تغییر هستند سروکار داریم.
سه واژه هستند که کلان داده (Big Data) را تعریف می کنند: Variety (تنوع )، Velocity (سرعت) و Volume (حجم) که در اصطلاح عامیانه به آن ها ۳V گفته می شود.
Volume (حجم):
ما در دنیای حاضر شاهد رشد نمایی ذخیره داده ها هستیم. ما می توانیم در این ذخیره سازی انواع متفاوتی از داده ها نظیر ویدئو، موسیقی، تصاویر بزرگ را در شبکه های اجتماعی مشاهده کنیم. سیستم های ذخیره سازی با حجم ترابایت یا پتابایت در سازمان ها بسیار معمول هستند. همان طور که پایگاه داده رشد می کند، برنامه های کاربردی و معماری ساخته شده برای حمایت از داده ها نیز نیاز به بررسی مجدد دارند. گاهی اوقات داده های مشابه از زوایای گوناگون بایستی مورد بررسی قرار بگیرد . حجم زیاد داده ها نشان دهنده Big Data است.
Velocity (سرعت):
رشد داده ها و انفجار رسانه های اجتماعی، نگاه ما را به داده ها تغییر داده است. زمانی رسیده است که ما به عنوان استفاده کننده از داده، به این باور رسیده ایم که داده های دیروز داده های گذشته هستند. کانال های رادیویی و شبکه های خبری به شدت دچار تغییر شده اند چرا که به سرعت اخبار را در اختیار ما قرار می دهند. امروزه مردم در شبکه های اجتماعی آخرین رخدادها را برای استفاده دیگران به روز رسانی می کنند. در شبکه های اجتماعی گاهی گذشت چند ثانیه منجر به قدیمی شدن یک پیغام می شود که دیگر مورد علاقه کاربران نیست. مردم اغلب پیام های قدیمی را دور ریخته و به موارد جدید علاقه و توجه نشان می دهند. این داده با سرعت بالا نشان دهنده Big Data است.
Variety (تنوع):
اطلاعات را می توان در فرمت های متعدد ذخیره نمود. به عنوان نمونه پایگاه داده، اکسل، اکسس یا حتی یک فایل متنی ساده را به کار برد. گاهی اوقات داده ها در فرمت های سنتی قرار نمی گیرند بلکه به شکل ویدئو، پیام کوتاه، فایل PDF و ... هستند. سازمان ها نیاز به این دارند که داده ها را سازماندهی نمایند و آن ها را در قالب معناداری قرار دهند. اگر تمامی داده ها دارای یک فرمت باشند کار بسیار ساده است اما این محدودیت در واقعیت وجود ندارد.جهان واقعی دارای داده های زیادی در فرمت های متفاوتی است و چالش اصلی رویارویی با این تنوع داده هاست. تنوع داده ها نشان دهنده Big Data است.