نگاهی به چند مورد از تکنولوژی های مدرن وب
اخیراً تکنولوژی های مدرن وب رشد چشمگیری داشتند و به نقطه ای رسیده اند که تجربه کار با نرم افزارهای تحت وب با تجربه نرم افزار دسکتاپ قابل مقایسه است. واژه «برنامه تک صفحه ای» یا SPA حاصل پیشرفت این تکنولوژی ها ست؛ این واژه به نوعی از برنامه های کاربردی تحت وب غنی گفته می شود که عملکردی مشابه برنامه های کاربردی تحت دسکتاپ دارند.
امروزه تکنولوژی های مدرن متعددی برای برنامه نویسان وب معرفی شده اند که از آن ها در شرکت اشا هم استفاده می شود. در مقاله گذشته بررسی کردیم که چرا نرم افزارهای تحت وب فراگیر شده اند و در این مقاله به صورت خلاصه در مورد تعدادی از تکنولوژی های مطرح این حوزه صحبت خواهیم کرد.
۱- HTML۵
HTML۵ یکی از تکنولوژی های مدرن وب است که قدمی بزرگ و رو به جلو در دنیای برنامه نویسی وب محسوب می شود؛ کار بر روی پنجمین نسخه از استاندارد HTML از سال ۲۰۰۴ میلادی آغاز شد و همچنان در حال توسعه است. پشتیبانی از فناوری های مدرن چند رسانه ای، پشتیبانی از دستگاه های مختلف همچون تلفن های همراه و تبلت ها، افزایش کارایی صفحات وب و موارد دیگر باعث شده است تا این تکنولوژی به سرعت فراگیر شود. شما نیز به عنوان یک طراح و برنامه نویس وب بهتر است از این تکنولوژی استفاده کنید!
۲- AJAX
ظهور AJAX شاید مهم ترین تاثیر را در تغییر تجربه کاربری در وب داشته است. در مدل گذشته وب، بدین صورت عمل می شد که برای بروزرسانی محتوای صفحه وب، مرورگر یک درخواست بروزرسانی می فرستاد. کامپیوتر سرویس دهنده در پاسخ یک صفحه کاملا تازه می فرستاد و این کار حتی در صورت پر کردن یک فیلد اطلاعاتی هم انجام می شد. تکنولوژی مدرن AJAX کارآمدی مرورگرها را افزایش داده است بدین ترتیب که به آنها اجازه می دهد تا قطعات کوچک اطلاعات را ارسال و دریافت کنند. به صورت مشابه جاوا اسکریپت این امکان را به مرورگر می دهد تا قسمتی از صفحه را بروزرسانی کند.
۳- SVG
تکنولوژی دیگری که با گذشت مدتی از پیدایش آن، در عرصه وب مورد توجه قرار گرفته است، فرمت گرافیک برداری یا SVG است. این فرمت با قرارگیری در استاندارد HTML۵، پشتیبانی مرورگرهای مدرن وب را به همراه داشته است. مزیت اصلی SVG نسبت به فرمت های گرافیکی دیگر (مانند Bitmap) این است که اندازه آن بدون از دست دادن کیفیت تغییر می کند و تجربه کاربری را بهبود می بخشد. مزیت دیگر SVG امکان تعامل کاربر با بخشی از یک تصویر است که آن را تبدیل به یک فرمت گرافیکی منعطف می کند. همچنین استفاده از یک فرمت فشرده برای نمایش فایل، باعث می شود تا در هر اندازه ای سرعت بارگذاری صفحه تغییر نکند. البته از SVG انتظار تصاویر حرفه ای و پیچیده نداشته باشید!
۴- CSS۳
در عرصه کنونی وب، کاربران تنها با استفاده از کامپیوترهای رومیزی به اینترنت متصل نمی شوند، بلکه لپ تاپ، تلفن همراه، تبلت و بسیاری دستگاه های دیگر برای مرور وب مورد استفاده قرار می گیرند. این تنوع در دستگاه ها، کار را برای طراحان وب پیچیده تر کرده است. اگر پیش از این رزلوشن صفحه نمایش اهمیت داشت، امروزه فاکتورهای متعدد دیگری همچون ابعاد صفحه هم به این پیچیدگی اضافه شده اند. توسعه نسل سوم زبان نمایش وب یا CSS، باعث شده است تا توسعه دهندگان وب بر این مشکلات غلبه کنند و توانایی پشتیبانی از دستگاه های متفاوت را به سیستم خود بیافزایند.
۵- ECMAScript
ECMAScript تکنولوژی دیگری است که در این نوشته مورد اشاره قرار می گیرد. همانطور که در بالا گفته شد، جاوااسکریپت و Ajax ارتباط نزدیکی با یکدیگر دارند. استاندارد جاوااسکریپت ، ECMAScript است که از سال ۲۰۱۲ میلادی تمامی مرورگرهای وب مدرن آن را پشتیبانی می کنند. در سال ۲۰۱۵ نسخه ۶ این استاندارد (ES۶) همراه با قابلیت های مدرنی معرفی شد که تحولی در عرصه توسعه نرم افزار های مدرن وب محسوب می شود. برای آنکه در دنیای تکنولوژی های مدرن وب حضور داشته باشید، بایستی با مفاهیم ECMAScript آشنا باشید!
۶- کتابخانه های JavaScript
اگر قصد توسعه نرم افزارهای تحت وب تنها با استفاده از جاوااسکریپت را دارید، توصیه می کنیم که دست نگه دارید! تکنولوژی جاوا اسکریپت در سال های گذشته رشد بسیاری داشته که نتیجه آن پیدایش کتابخانه های با کیفیت و متعددی همچون JQuery ،AngularJS و ReactJS است. کتابخانه های جاوااسکریپت جزو تکنولوژی های مدرن وب محسوب می شوند که ستون اصلی توسعه نرم افزارهای تحت وب مدرن را تشکیل می دهند. استفاده از این کتابخانه ها قدرتی فوق العاده به شما خواهند داد.